Coraline

coraline-head

Gyermekhorror.

A leadben említett műfaj jó ideig ismeretlen volt számomra. Emlékszem gyerekkoromban halálra f*stam magam azon a Nils Holgerson epizódon, amikor egy szellem ásta a kertet és a kisfiúra akarta tukmálni az ásót – hogy Ő ásson majd az idők végezetéig. Vagy volt az mesefilm sorozat, aminek nem jut eszembe a címe és ilyenek voltak benne, hogy a halált zsákba rakták, meg született egy marharonda sündisznógyerek...

Aztán felnőttem (?), közben jött a divatemo, a Jetix, a H1N1 meg a véreshíradók... és a gyerekek már nem félnek semmitől. És épp ezért teljesen normálissá vált, hogy az egészen kicsik számára is készülnek horrorfilmek. A Rémrom-ot mindenképp idesorolnám (játék verzió sajnos kimaradt) és a cikk alanyát is. A film közepesen ijesztgetős volt még így "nagyfiúként" is. Lássuk hát a játékot.

coraline-1

A stílus, meg alapból ez az egész Tim Burton feeling úgy ahogy van bejött (mint mindig). A csilingelő baljós muzsikák, a szokásos kóróként árválkodó szikkadt fák... Alice jellegű, amit imádok. A sztoriról: a kis Coraline egy erdő közepén szunnyadó viktoriánus házba költözik egy időre író szüleivel, akiket a munka annyira lefoglal, hogy egyáltalán nem foglalkoznak a gyerekkel. A kislány elkezdi hát felfedezni a környéket, a házat, a furcsa szomszédokat...és talál egy kis ajtó mögötti lukat az emeleten. Egy lukat, ami más világba repíti: ahol minden ugyanolyan, csak sokkal jobb, színesebb, izgalmasabb... például Coraline-t finom terülj-terülj asztalkám várja a zacskós leves helyett, de még a szülők is jobb fejnek tűnnek. (Stílszerűen Other Mother és Other Father a nevük.) Külsőre rajtuk csak egy a különbség: gombszemük van. Aztán a történet bonyolódik és kiderül, hogy ez a világ mégsem olyan csodás, mint a kislány hitte... A párhuzamos univerzum szerű sztori egyből az Alice tükörországbanra reflektál – de annál jóval sötétebb lesz. A játék képi világa nagyon hasonlít a stop motion-ös filmére – ám sajnos kevésbé paszteles, kicsit világosabb lett. Sebaj, mindenképp szépnek nevezném. Gyerekjáték, ami mozifilmből készült, tehát a bevált sablon itt is működik: bigyókat gyűjtünk (ezúttal gombok), amiből vásárolunk, keresgélünk, platformugrálunk, minijátékozunk. Minijátékozunk? Az nem kifejezés! Egyszerűen rengeteg van belőlük, olykor egy küldetésen belül 30 (!) is, némelyik igen szórakoztató, úgyhogy érdemes jól körülnézni. Nem semmi, hogy a filmben látható teljes környezet le lett modellezve, amit persze bármikor GTA szerűen bejárhatunk. (Ja és persze két világ van a játékban is.)

coraline-2

Néha kicsit a Bully-t is eszembe juttatta a játék, mert derék hősnőnknek csúzlija van és olykor kimondottan csínyekre, hovatovább rosszcsontságra akar minket rávenni a program: firkáld össze a képeket, rajzolj bajuszt anyunak, lődd le a darázsfészket... persze ezek csak az almissziók. Ritmusjáték is szerepel nem egyszer a játék során – na ezek jó nehézre, anyázósra sikeredtek. De minek is gyűjtenénk a sok gombot, ha nincs értelme? – kérdezhetitek. Van, de még mennyire! A startot megnyomva shopba léphetünk, ahol további ruhákat vásárolhatunk (a nyomi esőkabátot érdemes első körben lecserélni), képeket a filmből, vagy cheat kódokat. Na ez első végigjátszásnál igen nagy butaság, hisz a jópofa gombszem és örök élet mellett olyan kódok is kerültek ide, mint pálya (küldetés) átugrása. Ez elsőre szerintem semmiképp nem megvásárolandó! A feladatok egyébként tényleg változatosak – ládákat pakolunk, logikázunk, kötéltáncolunk... este csak szentjánosbogarakkal tápolható lámpával tudunk közlekedni, hacsak nem akarunk a patkányok vacsorájává válni. A feladatokat egyébként néhány gombért cserébe át is ugorhatjuk, ha nagyon nem boldogulnánk. Kicsit néha meggyűlhet a bajunk a kamerával is, ami sajnos nem állítható (lásd GoW) – ez némelyik TPS játéknak jót tesz, szerintem ennek is, hisz nem kell még a forgatással is bajlódnunk.

coraline-3

A minijátékok akárhányszor játszhatóak, így aztán lehet tápolni, gombot gyűjteni. A film sztorija jó volt, így minimum ezt várhatjuk a játéktól, hiszen kiegészíti azt! Nagyon helyre kis adaptáció lett. Ajánlatos kipróbálni, ha szereted a goth stílust (Tim Burton, American McGee's Alice stb.) – kellemes kis kalandjátéknak nézel elébe, hangyányi akcióval és jó sok logikai, platform elemmel meghintve.

sumblinker

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés