A PS2 nyugdíjba megy

ps2-nyugdij-head

Ez persze nem nagyon újdonság, hiszen jó pár éve az utolsókat rúgta kedvenc konzolom, de elég sokáig sikerült kihúznia. Úgy gondoltam míg a hős veterán verandán pipázgat elregélem mik azok a játékok, amelyeket mindenképp érdemes kipróbálnotok (retro oldal lévén) a gépen.

A 2000-ben megjelent konzol a legjellemzőbb tulajdonsága volt konkurenseivel szemben (XBOX, GameCube, Dreamast), hogy hihetetlen nagy játékkínálattal rendelkezett! Érdemes felkeresni a wikipédiát a PS2 only játékok ügyében. És akkor a multiplatform címekről nem is szóltam…

Ebben a felsorolásban biztos találtok kakukktojásokat, lesz, aki hiányol címeket, de legyünk őszinték: egy élet is kevés lenne ennek a gépnek a játékait kiismerni. (Cikkem PS3 tulajoknak nem aktuális, hiszen ezen játékok nagy része már HD felbontásban kiadásra került.)

ps2-nyugdij-1

Természetesen az olyan húzócímek, melyeket már ismert a Sony rajongó közönség a PS2 korszakban is képviseltették magukat. A Tekken negyedik, majd ma is gyönyörű ötödik része, a Resident Evil mára multiplatformmá váló epizódjai és a GT sorozat ezen a ketyerén is kitett magáért – nem is említve az új belépőket. Az említett RE rengeteg spin-off epizódot is kapott, valamint az utolsó igazi, “klasszikus” rész, a Code Veronica X is eme gépen debütált. (Később, a negyedik résszel együtt GameCube-on folytatta karrierjét a sorozat.) A Gran Turismo 4, ha a háttereket figyelmen kívül hagyjuk, szintén bepofátlankodhat a jelen generáció kezdeti szakaszába, olyan szép és realisztikus.

ps2-nyugdij-2

Épp úgy, ahogy az érdekes kombinációt ötvöző God of War. A felbontást leszámítva az első, de különösen a második Kratos-i eposz bőven odavágott még a PS3-nak is 2008 környékén. A játék a hihetetlen, nyers brutalitást – akár könnyed, akár hardcore fokozaton játszható formában – ötvözte a csodálatos művészi megoldásokkal, melyek az ókori mitológia iránt érdeklődök számára jelenthettek szép heteket. A hasonló stílusú távol-keleti Genji szintén gyönyörű, korhű játék, mely izgalmas akciót kínált. A Devil May Cry trilógia ha nem is látványvilágával, de hangulatával és nehézségével mindenképp kivívta magának az őt megillető helyet a PS2 archívumban.

ps2-nyugdij-3

A Team Ico csapat játékai (Ico, Shadow of the Colossus) nem csak erődemonstráció gyanánt megvásárolandóak a gépre, de egyedi játékmenetük, drámai történetük miatt is. Ez a két játék egyébként díszdobozban is beszerezhető. Bár multiplatform címek, a hihetetlen realisztikus Black című FPS és a sebesség megszállottjainak szóló Burnout sorozat is mindenképp említésre méltó karriert futott be a fekete (szürke, pink…) ördögön. No és, ha már száguldás Tony Hawk Underground is csak PlayStation 2-n volt játszható.

ps2-nyugdij-4

Maradjunk az akció vizein – a csakis ezen a konzolon elérhető Drakan: The Ancient Gates a népszerű PC-s Fantasy játék monumentális folytatása volt. A Universal-féle Múmia című filmtrilógia – kiegészítve a Skorpiókirállyal – annak idején szintúgy egész látványos TPS adaptációként tündökölt a Sony egén. (Később persze más konverziók is születtek, pl. GameBoy.)

A Shadow of Rome ötvözte a népszerű gladiátorjátékokat és a lopakodást, ráadásul történelem-hű a sztorija sem volt épp utolsó. No és ha a lopakodás szóba jött természetesen a Metal Gear Solid sem maradhat ki: második, majd PS2 exkluzív harmadik, Snake Eater alcímet viselő epizódja is hatalmas rajongótábort épített fel. (Utóbbit később 3DS-re portolták – érdekesek ezek az adaptálási folyamatok. Erről bővebben a következő cikkben.)

JRPG-ből sincs hiány a konzolon, ezeknek tán legsikeresebb képviselői a populárisabb Final Fantasy sorozat (különösen a X rész) a Kingdom Hearts, valamint a HC Dragon Quest VIII. Kellemes meglepetésként hatott a kategóriában a Rogue Galaxy. Az Okami pedig olyan szintű művészeti alkotás, hogy látni kell, szavakkal leírhatatlan élményt nyújtott és nyújt ma is.

ps2-nyugdij-5

Először PSP-re, majd PS2-re látogatott el a Liberty- és Vice Sity Stories, melyek a GTA univerzumát tágították tovább exkluzív címek formájában. (Egyébként ezen játéksorozat érdekessége, hogy először mindig erre a konzolra jelent meg az aktuális 3D-s rész és csak később XBOX-ra, majd PC-re.)

ps2-nyugdij-6

Igen érdekes darab továbbá az Ecco the Dolphin, mely a SEGA 2D-s platformjátékának 3D-s folytatása, valamint a Dog’s Life, mely egy kutya mindennapjait mutatja be – sandbox játék keretein belül.

Kizárólag PS2-es címnek indult (később más gépre is megjelent) a nem túl jól sikerült, ám fénykorában meglehetősen szépnek számító LotR: Two Towers. A Yakuza sorozat a GTA szerelmeseinek nyújtott élvezetes órákat, keletiesebb előadásmódban. Szintén meghatározó darab a Read Dead Revolver, mely egy vérbeli western kaland volt, multiplayerrel, később BOX-ra is.

ps2-nyugdij-7

A platform stílust tekintve is erős a konzol kínálata, olyan exkluzív címekkel, mint a Legends of Kay, a Herdy Gerdy, a Sly Cooper sorozat – az indiános Brave-ről és Tak 2-ről nem is beszélve, melyek igazi gyöngyszemek. A rétegjátékok rajongói valódi Oázisban érezhették magukat: a casual parti játékokon túl ugyanis olyan akció címek gazdagították a választékot, mint a God Hand, a Samurai Western, a Blood Will Tell, vagy horror fronton a Fatal Frame trilógia, esetleg a Clock Tower sorozat.

ps2-nyugdij-8

Jó kis gép ez a PS2 mind a mai napig – a következő bejegyzésben kicsit a gép utolsó éveiről emlékeznék meg, illetve azon címekről, melyek életben tartották az eladásokat.

Addig is ne kíméljetek kommentben a játékokkal, amiket kihagytam!

sumblinker

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés