Scooby Doo Unmasked

scooby-1-head
A méltán híres amerikai rajzfilmsorozat megannyi feldolgozásának egy briliáns darabjával van dolgunk. Az eredeti figurákat még a 60-as évek végén alkották meg, ám népszerűségük a mai napig tart. Megannyi sorozat, egész estés epizód és élő szereplős film készült a beszélő, állandóan éhes és legfőképp igen nyúlszívű dán dog Scooby-Doo, a hasonlóképp bélpoklos és parás Shaggy (Bozont), valamint barátaik közreműködésével.

6-scoobydoo unmasked

Az Unmasked egy mászkálós / platform / akció keverék, némi logikai és kalandelemmel fűszerezve. A főszereplő természetesen maga Scooby-Doo, a játékban őt kell majd irányítanunk. A helyszín egy óriási filmstúdió (MFM – Monstrous Fright and Magic), ahol különböző korok legkülönfélébb díszleteibe csöppenünk. A történet szerint épp Jed barátunkat jöttünk meglátogatni a stúdióba, aki különféle filmekhez gyárt kamu szörnyeket. Ezek (néhány kivételtől eltekintve) speciális technológiával előállított robotok. Külsőre meglehetősen valódinak tűnnek, mivel a belső fém vázukon kívül minden részük egy mubber nevezetű különleges anyagból készül. A pályákon való előre haladásunkban számos ilyen ellenfél próbál majd minket gátolni, ezeket Scooby ráugró, pörgő és becsúszó támadásokkal tudja kiiktatni. Vannak „egy pofonos” gyenge ellenfelek, akadnak kicsit szívósabbak, és persze ott vannak a pálya végi főellenfelek is. Lesz velük meló rendesen.

1-scoobydoo unmasked

A mászkálós játékok egyik megszokott eleme a gyűjtögetés. Az SD Unmasked-ben többféle dolgot lehet – illetve kell – gyűjtögetnünk. Az egyik ilyen a Scooby Snack fantázianevű kutyakeksz, ami egyrészt szabadon fellelhető állapotban van jelen a pályákon, illetve a tereptárgyak szétcsapásával is hozzájuthatunk. Ebből 100 darabot összeszedve Scooby visszanyer egy-egy kiürült SD emblémát (ezek jelképezik az életerejét). A keksz létezik komplett doboznyi kivitelben is, ez azonnal visszatölt egy életerő emblémát. A következő gyűjtenivaló a már említett mubber, amit főként ellenfelek leküzdésekor kapunk. A mubber-re azért lesz szükségünk, mert egyes pályákon jelmezbe kell öltöznünk ahhoz, hogy egyáltalán meg tudjuk azt oldani. Az átöltözés egy fura forma gépnél történik, amit egy adott mennyiségű mubber-rel tudunk beindítani. A beindított masina beszívja hősünket, majd kiköpi, de már az adott pályára jellemző jelmezben (ez a jelmez természetesen mubber-ből van). A jelmezes Scooby felegyenesedve, két lábon közlekedik, és mindig van egy vagy több speciális képessége, amit használnunk is kell a továbbjutáshoz. A programozók gondoskodtak arról is, hogy ne lehessen a komplett játékot szuperhős jelmezben végigjátszani. A sztoriban elég hamar kiderül, hogy ultraibolya fény hatására a mubber elbomlik, így a pályákon kikerülhetetlen helyeken „UV zuhanyokat” helyeztek el, ahol Scooby egy pillanat alatt visszaalakul rendes kutyává.

2-scoobydoo unmasked

A Scooby Doo történetek általában valamilyen titokzatos – és félelmetes – rejtély megoldásáról szólnak, nincs ez másként most sem. Az aktuális helyszíneken szétszórva találhatunk nyomokat (clue), ezeket Velma-hoz kell vinnünk, meg kell vizsgálnunk őket egyesével, így közösen szépen kibogozhatjuk a sztori fonalát. Shaggy barátunk ebben a játékban kicsit mellékvágányra lett téve (nem úgy, mint a kb. ugyan akkor megjelent másik Scooby Doo játékban, a Mystery Mayhem-ben – leírás arról is lesz majd :-D), legfőbb szerepe a Porta Kitchen nevezetű tábori konyhában való kotyvasztás. Az ízletes fogásokhoz a hozzávalókat szintén Scooby-val tudjuk összeszedegetni a pályákon, ezeket Shaggy-nak kell leszállítanunk. Ha van nálunk egy teljes fogáshoz elegendő hozzávaló, akkor Shaggy ezt meg is csinálja nekünk (érdemes a megjegyzéseit hallgatni, nagyon kemény szövegeket nyomat a gusztustalanabbnál gusztustalanabb kajákról), jutalmul pedig eggyel nő az SD jelvényeink száma, vagyis növekedik az életerőnk!

3-scoobydoo unmasked

A játék a meglátásom szerint bőven hozza a kor szintjét, sőt! A grafika a Playstation 2 változatnál mindenképpen szebb, nagyobb felbontásúak a textúrák és részletgazdagabb környezet. Kiválók a karakter animációk, stílusos a grafika – nekem nagyon bejött ez a girbe-gurba stílus és a cel shaded megjelenítés –, hibát nem is nagyon tudnék mondani rá. Talán a kamerakezelés nem százas teljesen, néha nem a legszerencsésebb irányban áll be a nézet, de kb. ennyi. A zenei aláfestés kiváló, nem tolakodó, kellemesen kiegészíti a grafika hangulatát. A karakterek hangjait szerintem az eredeti szinkronszínészek adták (legalábbis nekem úgy tűnt), minden esetre nagyon rendben vannak. Összességében úgy kerek az egész, ahogy van.

4-scoobydoo unmasked

A SD Unmasked egy nagyon kellemes kis játék, jó sztorival, sok órányi játékidővel, minimális mennyiségű hibával. Sajnos csak eredeti Xbox-on fut, 360-on nem, tehát a játék mellé be kell szerezni a szaurusz vasat is. De higgyétek el, megéri! A stílust kedvelőknek pedig kötelező darab!

5-scoobydoo unmasked

HEADER 

 
0 #1 sumblinker 2015-10-16 17:11
A leíráson jót röhögtem, de a mese... idegesített!
Quote
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés