Jurassic: The Hunted

jurassic-head
Úgy látszik, mióta Larára nem számíthatok, nekem a Karácsony a gagyi játékok időszaka. Pár éve az a zombis ökörség, most meg ez…

Na, az is igaz, hogy túl sokat nem vártam a játéktól, már a cím és a borító alapján sem. Mert, hogy az amolyan B-kategóriás filmekkel egy szinten mozog a program. (Csak hát, ugyebár szeretem a dinókat – a francba Spielberg-el!) A sztori megmondom őszintén, olyan bődületesen nagy baromság és annyira a nevezett stílus kliséit hozza fel (kopasz nagy állat, időgép, prof, jónő…), hogy én bizony kegyetlenül átnyomtam az átvezetőket – pedig azt nagyon ritkán szoktam.

jurassic-1

Hogy, azért ne érezze teljesen elveszve magát a játékban, aki ezek után nem csukta be a böngészőablakot és a kipróbálásán gondolkodik, azért azt elmondom, hogy az időbe visszakerült “főhősünk” mindenféle elé portáló őshüllővel küzd meg. A játék színvonal terén egy szinten mozog a fent említett zombis példával, ami igen durva eredmény – grafikai téren is! Tekintve a két program közt eltelt éveket. N64 szint kis túlzással. A nagygépes változatok nem csúnyák, de ott is csak a textúrák lettek szebbek, a játék maga ugyanilyen buta struktúrájú. Hogy milyen? Megyünk és lövünk. Ennyi. És végig egy láthatatlan csőben! Komolyan mondom, az első NFS-ben több elágazás és pályaszerkesztői bravúr volt, mint ebben az FPS (!) műfajú játékban. Valami bokor, vagy papírfa, kő, esetleg láthatatlan fal mindig utunkat állja. Emberünk két fegyvert vihet egyszerre csak magával és magától gyógyul, mert az most a trendi. Vicces is akar lenni, mint Duke Nukem – olyan poénáradatokra számíthatunk, mint hogy jelentős mennyiségű pusztítószerszám felvétele után benyögi gorillánk: “Weapons, ammo… I’ts like christmas”.

jurassic-2

A karakterek borzasztóan le lettek butítva – leginkább textúrákat illetően, de a táj se fest túl szépen – semmi nem interaktív: a felhők nem mozognak, a madarakat is hiányoltam az égről, a víz ocsmány, ami már ’97-ben, a Tomb Raider 2-ben oly szépen festett. A zene nem rossz, de legalább nem is jó – olyan semmilyen… akciófilm zene. Hát ha ilyen retek a játék, miért játszottam vele? – kérdezhetitek. Csak is a lények iránti szeretetem miatt. Azonban itt növényevő nem akad az utunkban (bezony, a trailer hazudik), csakis húsevők, akik mind minket akarnak. Már megenni. A készítőkre óriási hatással lehetett a Jurassic Park 3 című, szintén kissé kopott színvonalú film, mert minden állat UGYANÚGY néz ki design tekintetében, ugyanolyan hangot ad, sőt, jeleneteket komponáltak át a filmből a játékba. (Pl. T-rex VS.Spinosaurus – tudjátok, a tarajos hátú, akiről Hollywoodban pár éve kitalálták, hogy Ő volt az őshüllők királya, a T-rex meg kismiska hozzá képest.) A raptorok full ugyanúgy néznek ki, mint a filmben (persze rondábbak), a nagyobb típusaik pedig az első JP filmben látottakat idézik.

jurassic-3

A játékban van egy hatalmas újítás! Ha benyomunk egy gombot, egy bizonyos időre lelassul az idő! Ja, nem, bocs, ez mégsem újítás, hanem egy elcsépelt, K***** unalmas “feature”, amit kitiltanék már a játékok és filmek világából. Ami valóban megkülönbözteti, pl. a Max Payne-étől az effektet, hogy ilyenkor a dinókat “átvilágítva” látjuk, sárgával jelölve gyenge pontjaikat. Ez azonban minden esetben az agy és a gerinc, tehát tök felesleges… Egy szóval egy óriási pénzkidobás ez a program. Kikölcsönzésre is csak dinoszauruszkedvelőknek, esetleg mazochistáknak ajánlom.

jurassic-4

Mert végig csak megyünk, ölünk, lövünk, néha egy-egy videó jön, (egy renderelt az elején és egy a végén – a befejezés az Asylum filmeket idézi butaság terén, ennyit elárulok) aztán gyakunk tovább… Futni nekem nem sikerült, ez roppant frusztráló. Van, hogy ágyúk mögé huppanunk és fedezünk egy területet, főellenségekkel ütközünk meg, tápláléklánc szerinti növekvő sorrendben, és ami többször előfordul, hogy erődöket védünk meg: a Resi 4-ből emlékeztek amikor a zombik ömlöttek egy házba, mi meg bútorokkal védekeztünk ellenük? Nos, ez az ötlet nagyon tetszhetett a készítőknek, mert vagy 5-ször elsütik a rövid, de száraz és közhelyes program alatt a jelenetet, csak itt ablakrácsokat javítunk a fa vityillókon… Néha nyakunknak ugrik egy-egy kisebb darab állatka, ekkor QTE jön – egy gombra kell rátenyerelni és köszicsá. A töltőképeken meg hót a képhez nem illő infókat tudhatunk meg az állatokról és a sztoriról – pl. a Triceratopsot látva, elolvashatjuk hogy a Pteranodon nem is dinoszaurusz. (Nofene!)

jurassic-5

Hát ennyi lenne: nem ajánlom! Csakis az említett rétegnek és hozzám hasonló embereknek, akik saját kárukból tanulnak, ha videojátékokról van szó… (Elnézést a képek rossz minőségéért, de a Wii/PS2 verzióból alig van kép a neten. Tán ez is jelezhet valamit.)

sumblinker

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés