2014 Retro kiállítás a Csokiban

2014-regamex-head
A tavaszi tumultus (számost tényező együttese) miatt a 6. Retro Video- és kvarcjáték kiállítást egy őszi időpontra kellett szerveznünk. Október 18-19.-re esett a választás, ami csak egyetlen szempontból nem volt túlontúl szerencsés: a szombat ledolgozós munkanap lett, az iskolák egy részében pedig még tanítás is volt. Egyetlen megoltást találtunk arra, hogy a szombatunk ne ússzon el a rá nem érés miatt: meghosszabbítottuk a nyitva tartást este 21.00-ig. Ez be is jött! És a látogatók is bejöttek, nagy örömünkre! Az esti záráskor legalább két tucat vendéget kellett illedelmesen felszólítanunk a távozásra, akik persze szívesen maradtak volna még.

2014 KMO - retro játékkiállítás

2014-kmo-head
A kispesti KMO-ban is tiszteletünket tettük (azért a többes szám, mert Mári Zsolti is ott volt) május 24-25.-n a Gyermekkorunk Játékai című kiállításon. A videojátékos szekció csak egy részét képezte az egyébként kimondottan színvonalas felhozatalú tárlatnak. Csak korlátozottan vagyok rajngója ezeknek a régi játékoknak, de még így is szinte meghatódtam egy-egy ismerős darab láttán. Ajjaj, de régen is volt...

2014 Szeged - Agóra // UPDATE!

2014-szeged-head
Ismét jót retróztunk Szegeden, ahogy kell. 2014 május 17-18 között került megrendezésre a Szent-Györgyi Albert Agórában az ÖTÖDIK Szegedi retró számiítógép, videojáték és kvarcjáték kiállítás. A főszervező Mári Zsolti kajánul meg is jegyezte, hogy "behozott", már ami a "nagy" kiállítások számát illeti. Persze, mert a Csokis kiállítást a nagy "tumultus" miatt áttettük őszre: volt Veletech, Play-It, ez a szegedi buli, és még a KMO-ba is megyünk még, szóval nem akartam szétszakadni. De ősszel úgyis elhúzok!

A kiállításon Zsolt kincsei mellett az Informatikai Múzeum saját gyűjteményében fellelhető masinák is szerepeltek szép számmal, rám ismét a handheld szekció biztosítása maradt (néhány apróságot azért vittem, SEGA Katana + mind a 3 régióból Dreamcast gépek, kiegészítők, szoftverek, + egy "játszós" Dreamcast és egy kölcsön Vectrex is befért még a kocsiba). Álló vitrinből most kettővel kevesebb jutott, de extraként kaptam két falba süllyesztett polcos részt. A rendelkezésre álló üveg alkalmatosságokat igen tisztességesen megtömtük gépekkel, ebben nagy segítségemre volt a párom Szilvi, aki nélkül valószínűleg még most is rendezném a gépeket... :-D

Kint voltunk a Play-It-en!

December 1.-én a SYMA csarnokban került megrendezésre az őszi Play-It. Sokak véleménye szerint  kár, hogy csak egy naposra tervezték, és a SYMA csarnok telítettségét elnézve akár a Papp László Sportarénát is megtöltötte volna a tömeg, ami azért főként tizen-huszonéves korosztályból állt. A szervezőktől kapott információ szerint több, mint 12 000 látogató volt kíváncsi a legújabb videojátékos témákra. Természesen volt Playstation 4 (a SONY standján egy csodaszép fekete Nissan GT-R parkolt, az előző napon jó közelről megvizsgálhattuk), Xbox One, és a legfrissebb gamer PC monstrumok is képviseltették magukak az Alienware standján. Mi a Gamestar magazin felhozatalát erősítettük a harmadik emeleti retró teremben. A 220 m2-es helységet tisztességesen megtöltöttük a régmúlt és a közelmúlt játékmasináival. A Pinball Gallery jóvoltából nyüstölhető volt 5 db működő flippergép és még egy fából készült, 1932-es gyártású Ballyhoo flipper-őst is megcsodálhattunk. Felkészületlenségemre jellemzően (megjegyzem a kiállításból sem sokat láttam) nem vittem komolyabb fotóapparátot, de szerencsére feltűnt Abonyi Attila operatőr ismerősöm, aki egy szál mobiltelóval (és persze némi vágó-szerkesztő know-how-val) felvértezve fergeteges anyagot készített a retró szekcióról. Köszönet érte!

2013 Szeged - Agóra

2013-szeged-head

2013 május 25-26 között került megrendezésre Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agórában a negyedik Szegedi retró számiítógép, videojáték és kvarcjáték kiállítás. Az esemény fő szervezője jóbarátom, Mári Zsolt volt, én csak mint al-segéd-helyettes működtem közre a dolgokban, illetve a handheld szekció kiállítási tárgyait biztosítottam. Külön öröm volt, hogy a kiállítást ismét sikerült a Borfesztivál időpontjával egybeeső dátumra kalibrálni, így a retró örömök mellett az esti órákban belevethettük magunkat a szegedi belváros és a Széchenyi tér zsongó tömegébe. Jót ettünk - ittunk, és a rendezvény is jól sikerült. Jövőre ismét, veletek, ugyanitt (vagy nem?).

Game ON – játékbarlang a javából

Október 19.-n nyílt meg Budapesten, a Király u. 26. alatt, a VAM Design Center alagsorában a Game ON interaktív videojáték kiállítás. A több, mint 10 évvel ezelőtt Londonban létrejött kezdeményezés alapvetően egy vándorkiállítás – a világ összes kontinensén, több tucat városban volt már megtekinthető és kipróbálható. A nagy banzáj most 2 hónapig Budapesten vendégeskedik.