Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events

lemony-head
Bizony kár lenne tagadnom, 26 éves fejjel is lekötnek a (félig) mesefilmek és az azokból készülő, első látásra gyerekesnek tűnő játékalkotások. Harry Potter kalandjai annyira nem álltak közel lelkemhez, de a Balszerencse Áradása című film, szerintem nagyon királyra sikeredett: ugyan gyerekeknek szól, morbid, néhol szomorkás jelenetei, fanyar, sötét humora az idősebb nézőket is moziba csábította. És bár ez nem filmkritika, mégis megemlíteném Jim Carrey fantasztikus alakítását és a film lenyűgöző képi világát, amit a mozi adaptációs játék szerencsére tökéletesen átvett.

lemony-1

Aki nem tudná a film három árva testvérről: Violetről, Klausról és Sunnyról szól (csak hogy fittyet hányjak a növekvő magassági sorrendre). A legidősebb lány feltaláló, aki egy banánhéjból és egy ollóból teszem azt, mosógépet eszkábál, Klaus a középső fiú amolyan könyvmoly és a kicsi Sunny… szóval ő mindent megrág. (Mennyivel reálisabb, mint a Harry Potter néhol elég idétlen szuperhős gyerekszereplői). Nem hittem volna ugyan, de ebből a filmből is készült tehát játék: naná hogy platform kategóriában. De mégsem. Ugyanis több annál. Már a menüt és az első képsorokat látva kijelenthetjük, hogy a játék ugyan a Harry Potter 3 motorjával készült, de annál jóval elmésebb és szórakoztatóbb lett. A szereplőket itt is felváltva irányítjuk, mindenki (a fent említett) eltérő dolgokban jeleskedik. (Igaz, unalmas lenne, ha Klaussal olvasni kéne, a játékban ő tölti be az akcióhős szerepet.)

lemony-2

Nézzük egy példát: adott egy probléma (pl. egy kapcsoló túl magasan van, ez eddig akár a Silent Hill is lehetne) de a Nővérke kiötli, mik kellenek ahhoz, hogy elérjük: a másik két testvér, pedig előkeríti a találmányhoz szükséges dolgokat, ki-ki képességei szerint. Míg Klaus ügyesen ugrik és mászik (ezt Violet is tudja) addig a kis Sunnyval négykézláb réseken bebújva, köteleket elrágva közlekedünk. Ha megoldunk egy feladatot, előrébb jutunk a filmhez aránylag hű történetben és jön a következő. A totálisan vérmentes játékban persze akció is lesz: Óriásszúnyogokat, Olaf grófot cinkosait, rákokat, patkányokat és egyéb lényecskéket kell megreguláznunk, a főgonosz pedig (mily meglepő) maga a Gróf lesz.

lemony-3

Essen szó a körítésről, hiszen a feladatok tényleg ötletesek és viccesek, ebben megállapodhatunk. A grafika szerintem ilyen játékhoz mérten meglepően szép lett: a karakterek hasonlítanak a mozi hősökre, a tájak szépek. No persze a legtöbb időt a Gróf ódon kastélyában töltjük majd, de lesz itt tópart, gyár, szabadtéri színház miegymás. Ugyan részletes textúrákra ne számítsatok, a megjelenést mégis az Alice és a Tim Burton filmek képi világához hasonlítanám: ugyanolyan visszafogott pasztellszínek az uralkodók, szürreális, néhol lehangoló gótikus, mégis hangulatos és mesésen szép helyszíneken járunk. A hangokat nem érdemes nagyon részletezni, a háttérmuzsika megnyugtatóan szép akár Harry kalandjaiban, ám a szinkronmunka hagy egy kis kívánnivalót maga után: nem is annyira a színészekkel, inkább a beleéléssel van gond. Jó példa erre, amikor Poe úr, a bankár bejelenti a srácoknak szüleik halálát, s azok még csak el sem pityergik magukat. Sunny humoros „megjegyzéseit” a feliratozásnak köszönhetően szuperül megoldották: itt is egy egyszerű gügyögés egy többszörösen összetett, cinikus mondatot jelent.

lemony-4

Talán hibát a – változatos feladványok ellenére – csak a monotonitásban és a feladványok nehézségében találunk. Elvégre ez is egy gyerekeknek szóló platform, gyűjtögetős, ugri-bugri, mégis a nehézséget valahol az említett Alice szintjére lehetne taksálni! (Annak logikai részére gondolok.) Egy négy-ötéves kissrác éves aligha fog rájönni a különféle szójátékos feladványokra. És itt is bizony előjön az úgynevezett pixel-hunting, ami a (komolyabb) kalandjátékokból ismerős lehet: minden apró tárgyon végigklikkelhetünk, hogy megtaláljunk egy rejtett átjárót, vagy kapcsolót. (A falon a képeket mindig ajánlom, hogy nézzétek át!)

Se szó, se beszéd tehát nagyon jó (bár igen kurta) lett a játék a SoUE, de én mégis inkább a gyermeteg lelkű idősebb játékosoknak ajánlom! „Bite Me!

sumblinker

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés