Total Overdose

A Total Overdose készítői valahogy így ötölhették ki eme játékukat: „Te Steve, mondj már egy pár jó játékot, amit vett a nép ezerrel. -Hát van ez a GTA, ez marha nagy siker volt, aztán ott a Max Payne, azt is szerették a srácok. A Prince legújabb része se volt rossz… -Áh, ha már lúd, legyen kövér, mondj még. -Hát nemtom John… Ja, igen: a Tony Hawk széria, na meg a darálós Serious Sam se volt épp bukás. Aztán itt van a Lula, meg a… – Jó, jó ennyi elég lesz, az utóbbit kihagyjuk, a többit meg jól összegyúrjuk, azt’ bevisszük az Eidosnak.” De tényleg így történhetett. Ám higgyétek el, a végtermék nem olyan rossz, mint ahogy elsőre hangzik. Sőt!

total-overdose1
Tehát az alapirány a GTA sorozat: itt is macsó főhőst alakítunk, aki Mexikóban kalandozgat, autókat köt el, küldetéseket teljesít, miegymás. Aztán ott az akció rész: ezt tényleg úgy képzeljétek el, mint amikor Max bácsi akcióba lendül: itt is van Bullet Time, vetődések, lassított robbanások. A játék igen akciódús, mondhatnám brutális véres, csonttörő, ketchupos (ez a Serious Sam hagyaték) – na, értitek. A Tony Hawk vonal annyiban merül ki, hogy itt is lesz lehetőségünk trükkökre, kombókra, mutatványokra, melyekért bónuszokat kapunk – persze ezeket deszka nélkül hajtjuk végre. És, akár a Herceg, mi is kihasználhatjuk majd a terep adta lehetőségeket, falon futhatunk, szaltózhatunk. (Némi Carmageddon hatás is be-befigyel, hisz akár az ártatlan ombrékkal is kegyetlenkedhetünk.) A sztori kellően csavaros ahhoz, hogy újra és újra belevessük magunkat az eksönbe.

total-overdose2

Eleinte adott küldetéseket teljesítünk, majd idővel már magunknak kell a városban feladatokat találni, aztán visszatérünk a történethez és így tovább. Itt jegyezném meg: sajna a város egységekre van bontva, mely „pályák” közt rövid töltögetésre számíthatunk. Az autókázás akár a GTA-ban: itt csak beülünk a fickó mellé (mexikói úriember lévén, mi nem rángatjuk ki), aztán hadd szóljon. A városrészek közt taxival „teleportálhatunk”. Igaz, az autók irányítása „árkádosabb” (értsd: bénább) lett, de az egész játék annyira dinamikus, élvezetes, pörgős és akciófilmszerű, hogy simán megbocsátjuk az apró bakikat, a sok-sok koppintást. Nézzük részletesebben: a feladatok látszólag egyszerűnek tűnnek, tán még könnyűnek is nevezhetjük őket (persze csak az elején) és noha nincs akkora szabadságunk, mint a Rockstaros programokban, mégis felettébb ötletesek. Akció közben megtehetjük, hogy hordókat robbantunk fel, kiugrunk az autóból azzal elcsapva a rosszfiúkat, a falról elrugaszkodva szaltózunk és miután pofán lőttünk valakit és még a lerepülő kalapját is elkapjuk…

total-overdose3

Pontokat nem csak trükkökkel szerezhetünk. Az égben lebegő dollárok megszerzéséhez szintén ügyességünk szükségeltetik. pl. autóval ugrathatunk értük vagy ládákon mászhatunk fel. Essen szó a felvehető cuccokról: életet, stukkereket felvehetünk, ez ugyebár alap, de lesznek bónuszok is: a rewind-al az időt tekerhetjük vissza, ha valamit elbénázunk (jajj, de ismerős), összesen kilenc power-up lehet nálunk. A vörös, halálfej ikonnal rövid időre beköszönt a „halál napja” és a békés járókelők csontvázként támadnak ránk, egy másik elmés tallért felvéve bohócok rontanak nekünk – bozótvágóval. Az extra képességeket mi hívjuk elő: az egyikkel bikamód fellökünk mindenkit, egy másikkal körbeforogva lepuffantjuk a kedves közönségünket (a lá Neo), de lesz itt két durván erős, gitárnak álcázott gépfegyver is, stb. (Az ilyen extrák hatása kb. fél percre tehető.) Ezeket akció közben is megszerezhetjük az ügyes trükkökkel.

total-overdose4

A fegyvereket megint nem részletezném különösebben: a szokásos felhozatal – gereblye (vagy az nem is annyira szokásos? ), stukker, shotgun, uzi, kézigránát, dinamit, aknavető… A tájak változatosságára egy rossz szavunk sem lehet: járunk ültetvényen, farmokon, dzsungelben, húsüzemben, arénában és megannyi gyilkolásra tökéletes helyen. Apropó gyilkolás: az egész játék képregény hatású, a brutalitás ki is kapcsolható és inkább paródia jellege van a dolognak, szóval erkölcscsőszök: nyugalom! A humoros párbeszédek az egész játékot nagyon feldobják (beugrunk egy kocsiba, a fickó hadovál össze-vissza, mi meg: “Kuss!”) A grafika tán nem a legszebb, de kifejezetten élénk és azért csúnyának semmiképp nem nevezném. Szerintem kb. olyasmi, mint az ONI volt: az effektusok (lens flare, blur) és az animációk nagyon szépek, a táj és a figurák már kevésbé. De tényleg nem rossz az összhatás. A zene? Überlaza, mexikói hip-hop.(A Deliquent Habits muzsikája viszi a showt.)

total-overdose5

Mit lehetne zárszóként írni? Csodálom, hogy nem nyáron adták ki anno 2006-ban a programot, a GTA méltó riválisa lett volna, akkor is, ha csak egy klón, és még ha oly rövid is. Nagyon jó kikapcsolódást nyújt a fergeteges akció a hétköznapok szürkeségében, és a monoton játékmenet sem indok arra, hogy kihagyd… Ilyen is kell a repertoárba: egy igazi turmix! Tessék szépen beszerezni!

sumblinker

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés