Batman Return Of The Joker

joker-head
/ Dynamite Batman /

Óhh, a nagy Batman. Ki ne ismerné Bruce Wayne karakterét, akit még Bob Kane alkotott valamikor az 50-es években? Képregénysorozata annyira sikeres lett, hogy 1989-ben Tim Burton készített belőle egy királyi jó filmet. Eme filmben olyan legendás színészek jelentek meg, mint Jack Nicholson, Michael Keaton, és még sorolhatnám. Szintén ugyanbban az évben a SunSoft piacra dobott belőle egy jó kis játékot.

A SunSoft-ról tudni kell, hogy elég sok és nagyon jó játékot készítettek NES-re: Blaster Master, Fester’s Quest, Gimmick, és még ezt is napestig sorolhatnám. 1990-ben megkapták a Terminátor licencét is, már majdnem kész lett belőle a játék, mire a drága Nintendo a Radical Entertainment-nek adta át a jogokat. Szegényeknek az egész játékot módosítani kellett (ez amúgy a Journey To Silius), de az intróban megmaradt az a híres Terminátor dobszóló. Szegény SunSoft mikor 1991 elején megtudta, hogy a Batman jog már a Konami kezében van, majdnem a szó szoros értelemben összevizelték magukat a rémülettő. Még abban az évben csináltak egy gyors folytatást előző játékukhoz, hogy valahogy fentarthassák magukat. Röviden így született meg a játék, kapott még egy Sega Genesis / Megadrive portot is, meg egy SNES-et is, utóbbi sose jelent meg, csak nemrég prototípusformában.

Ahhoz képest milyen szörnyű a háttértörténete a játéknak, maga a játék valami k*rvajóra sikeredett: kaptunk egy Batman játékot ala. Contra és Mega Man ötvözettel. Sok fannak ez nem tetszett, mivel az első játéknak az volt a fő innovációja, hogy falról falra tudtál ugrálni. Ez a játék sokkal lineárisabb, de nem is könnyebb elődjénél: rengeteg lyuk van ami instant halál, de legalább végtelen Continue-zás.

A játékban 7 főpálya van, ezek egész rövidek. A játék alatt 2 pályán egy Gradius szerű shotter rész kis vár ránk, ami egy plusz a játékban.

joker-1

Amit nekem nem igazán tetszik, hogy a pályákon nem lehet extra HP-kat felvenni,csak fogy vészesen lefelé, tehát figyeljük azt az egészségmérőt, kifejezetten a harmadik pályán. Vizuálisan a játék szemkápráztató:   szinte majdnem olyan már mintha 16 bit lenne. A játék irányítása, viszont helyenként csúszós, és tapadós, olyan mintha Batman egy vödörnyi pillanatragasztóba lépett volna. :) Röviden szokni kell, de nem annyira borzalmas, mint a Gimmick!-nél. A játék alatt ilyen aknaszerű akármiket is fel lehet gyűjteni 8 ilyen után Batman átmegy pszihóba, és autofire-ba kapcsol, és sérthetetlen lesz, amíg a csík le nem fogy. A játék alatt 4 féle fegyver használható még, egyik jobb mint a másik.

A Bossfight-ok viszont elég gyengére sikeredtek: 80 000-nyi energy-t kapunk, az bossokhoz, amelyek többsége csak egy helyben áll.

Zeneileg nagyon jó, viszont a Nerd-del egyetértek: a boss zene nagyon Crash Man beütésű.

Rövidre fogva, ez egy nagyon jó játék, minden Batman fannak, akció játék szeretőnek magasan ajánlom, ha látjátok egy aukción, ne hagyjátok ki.

VÉGPONTSZÁM: 8/10

KÉPEK:

joker-2

joker-3

joker-4

A játékot a SunSoft fejlesztette.

MEGJELENÉS:
US – 1991. december.
EU – 1992. november 19.
JP –  1991. december 20.

joker-nes

joker-famicom

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés