Mouryou Senki Madara

senki-madara-head
Ez itt a Moryou Senki Madara egy RPG játék ami csak Japánban jelent meg. A Madara-őrület 1988-ban kezdődött, amikor Shou Tajima és társai egy képregényt, készítettek belőle. A képregényből nagy siker lett, de akkora, hogy egy OAV-t is csináltak belőle. Az OAV, vagy OVA az nem más mint az Original Animated  Video (Original Video Animation), ezek olyan rajzfilmek voltak, amik feldolgoztak már egy meglévő sikert (Pl: Ninja Gaiden OVA- ajánlom mindenkinek, angol felirat van hozzá YouTube-on). Ezek többnyire mangák, animék voltak, a legtöbbje VHS, kivételes esetekben DVD formátumban jöttek ki. A játék a kettőt egyszerre dolgozza fel, szerintem a képregényből van több ötlet átformálva, mert a rajzfilmtől nagy részben eltér, de vannak rá utalások. [A Madara OAV is fent van YouTube-on.]

A Konami már e játék előtt is csinált már hasonlót: a NES TMNT (Tini Ninja Teknőcök), nem a ’87-es rajzfilmről, hanem a képregényből készült, bizonyíték rá, hogy a kazettaborítón mindenki vörös maszkot hord:

senki-madara-tmnt-nes

Ez a játék használja a VRC6-os hangchipet, ami két Square és WAWE csatornát ad a Famicom-nak. A játék egy nagyon komplex RPG, nem ajánlom senkinek, aki nem járatos a műfajban.

Játékmenet:

A játékban temérdek sok feladatot kapunk: Tatarát meg kell mentenünk, segíteni kell falusiaknak satöbbi. A játék legfőbb célja  viszont az, hogy visszaszerezzük igazi testünket. ( O_o ?)Igen, a játéknak van egy rettenetesen furcsa története, nem fogom elárulni, előtte nézzétek meg a rajzfilmet, utána minden érthetővé válik (remélhetőleg). Tehát mint mondottam le kell a hét gonosz generálist győzni, hogy visszakapjuk érzékszerveinket, majd utána legyőzzük a magasságos Miroku császárt, ezt az ipsét:

senki-madara-miroku

Ehem… egy kicsit eltértem a tárgytól, no de kerüljünk vissza. A játék pöcs-fájasztóan nehéz. A Save Pontok nagyon ritkák a játékban, szinte órákat kell level-uppolni, hogy egy két RÉSZEN valahogy, áttotyogjunk. Ha egy társunk meghal, azt mondom restelj, mert azt te nem fogod újraéleszteni. A játékban sok-sok új dolgot tesz elénk a játék: meg kell utaznunk Noé Bárkáját, a Soma királyságnál kell teljesítenünk, számtalan bossfightban lesz részünk, és sok lóvéra is szükségünk lesz. Walkthrough neten még nem készült, egészen egy pár napja, ugyanis én mazorista hülye elhatároztam: ha a fene fenét is eszik: végigtolom a játékot (elég mélyen járok már benne). A YouTube kollégák csak a zenét továbbították, játékmenetet nem, és valakinek el kell végeznie a piszkos munkát, ez vagyok én. 8/10

Zene:
FENOMENÁLIS! Nincs egy olyan szám sem ebben a játékban, ami idegesítő, vagy béna volna. Mindegyik egyedi, több stílust kever össze + VRC6 és a hatás elmaradhatatlan. Röviden a zene SIRÁLY! 10/10

Grafika:
A grafika elég selejtes néhol helyen de, összegezve, nem olyan rossz. Az overwolrd képernyő szép, 3 palettát, használ ki: foszöld, kakibarna, és azúrkék (a szerkesztőktől itt elnézést kérek!) Utolsó szarkasztikus mondatomat ignoráljátok, a grafika OK, főleg a bossfight-ok előtt.    7/10

Irányítás:

Egyszerű: D-paddal mész össze-vissza, B gombbal a földet kutatod, A-val a menübe lépsz. Random fight-nál kicsit más a helyzet: a legtöbb RPG fordulókból áll (turn-based), itt ez nincs: ha jön az ellenfél, karaktereink „őrjöngve”, támadnak, kaszabolják az ellenfeleket. Itt úgy működik az irányítás, hogy csata alatt nyomsz egy A-t aztán állíthatsz egy-két opción.

Összegzés,ajánlás:
Mivel a játék borzalmasan nehéz, nem sokan játszanának vele, de ha szereted a kihívásokat (itt értem IGAZI kihívásokat), akkor próbáld meg SZIGORÚAN emulátoron. Mivel a játék Japánon kívül nem jelent meg, kriksz-kraksz-okat  olvashatsz, ha kazin veszed meg Ebay-en. De ha tudsz japánul ignoráld az előző mondatom, és irány a net! A nem japán tudóknak egy rompatch van, ezt használom én is. A www.romhacking.net oldalon fogjátok majd megtalálni.

Értékelés: 9/10

Videólinkek:
Madara NES Music
Madara Gameplay

Kijavítás:
Az OAV 1991-ben jött ki, tehát a játék a képregényt dolgozza fel teljes mértékben; az OAV ttöbbé már nem érhető el YouTube-on de találtam egy alternatív megoldást:

Madara OAV

Megjelenés:
USA – soha nem jelent meg
EUR – soha nem jelent meg
JAP – 1990 március 30.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés