Contra aka. Probotector

contra-head
Ó igen! Szerintem nincs olyan ember (legalábbis-e oldalon) aki ne játszott, vagy ne hallott volna erről a játékról! A Contra 1987-ben jelent meg először a játéktermekben, majd ’88-ban portolták NES-re, ahol hatalmas sikert aratott, és még ma is sokan játszanak eme mesterművel. Sokan azt mondják, hogy e játék a valaha készült legnehezebb játék. Na ez nagy hülyeség. Nehéz játék azt nem tagadom, de Top 10-es listán Tilos szerepelnie. Helyette itt van 10 játék ami tényleg nehéz: Top 10 bazinehéz nes játék első rész.

Játékmenet:
Sidescroller 2D Call of duty. Lőjjél szét mindent ami él, s mozog. Ez a játék volt a Run’n Gun típusú játékok pionírja. Vannak jobb fegyverek a játékban: F-gun; S-gun (közkedvelt); L-gun; M-gaun R-powerup. Mindegyik fegyver sokat segít a játékban. A játékban 8 érdekes, változatos pálya van. A játék legjobb pontja a szimultán 2 játékos. [Emlékszem faterommal sokat toltam Dendy-n] A játékmenet, hibátlan, egyszerűen tökéletes.

Irányítás:
D-paddal mész jobbra, balra, a lefele gombbal hasalsz (2. és 4. pályán sokat használod majd), felfele gombbal pedig felfelé lősz. Bal/Jobb+Fel/Le: Átlósan tud lőni minden irányba, A gomb ugrás, B gomb lövés. Az irányítással nincs semmi gond, reszponzív.

Grafika:
1988-hoz jó, arcok még nincsenek, amit hiányolok, hogy az USA és az EU-s verzióban nem mozognak a fák, és nincs hóesés az 5. pályán. Ez is az miatt van, mert a Famicom-nak jobb a grafikai chipje, sőt a Gryzor volt az első játék ami a VRC2-őt használja, de ez még nagyon messze van a VRC 6,7 hangzásától.

Lokalizálás:
Na most ugrik a majom a vízbe (ált. isk.-i osztályfőnököm mondása) ! Japánban, USA-ban a játék kult-klasszikussá válik, a “gyöpesedett” (nincs bennem ártó szándék) Németországnak köszönhetjük a Probotector-t. A legenda szezerint, amikor Konami hozta volna EU-ba a Contrá-t Németo. azt mondta, hogy a játék nem jelenhet meg eredeti formályában, mivel emberkékre lövldözni, nem jó, rosszra tanítját meg ezzel a gyerekeket. Ezért Konami fogta a játékot, és néhány sprite megváltoztatásával meszületett a Probotector (Voilá!). A játéknak lett folytatása a Super C, nálunk Probotector 2: Return of the Evil Forces néven jelent meg.

Érdekesség:
Ebben a játékban van egy elég furcsa kód,amit a főcímképernyőn kell beütni: fel,fel,le,le,bal,jobb,bal,jobb (Select) Start. Ha ezt a kódot beírod akkor 3 élet helyett 30 élettel kezdesz. Ugyanez a kód több Konami játékban megtalálható: Gradius, Life Force, Top Gun The Second Mission.

Összegzés:
Megunhatatlan klasszikus, szerezd be! 10/10

Megjelenés:
USA: Contra – 1988 február.
EU: Probotector – 1990 december 28.
JP: Gryzor – 1988 szeptember 2.

contra-nes

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés