Lagrange Point ラグランジュポイント

lagrange-point-head
Ha van olyan a világon, hogy csodálatos helyek, amit látni kell mielőtt meghalsz, akkor én bevezetem a “Videójátékok, amikkel játszani kell, mielőtt meghalsz” fogalmat. A Lagrange Point több okból nem jelent meg Japánon kívül:

1. Ezt a játékot japán emberkék, gyerekek készítették. A játék 1991-ben a Family Computer magazin februári számában jelent meg (A FC magazin olyan, mint az USA-ban a Nintendo Power) úgy, hogy jóval előtte rajzokat, illusztrációkat kértek karakterekről a Konami postacímére. Konami megígérte, hogy az összes beküldött illusztációt bele fogja rakni a játékba. Az USA-ban is volt egy hasonló felkérés a Megaman későbbi részeire (4-6), amikor a Capcom kért rajzokat robotmesterekről.
2. Ez a játék a szó-szoros értelmében felrobbantotta volna a NES hardverét.
Ezért:

lagrange-point-cart

Igen, ez a létező legnagyobb Famicom kazetta. Ez az egyetlen játék a világon, ami a VRC7-es hangcsipet teljes kapacitásával használja. A Tiny Toon Adventures 2 japán verziója a másik olyan játék, ami a VRC7-t használja, de ez abban nem annyira hallható, mint a Lagrange Point-ban. Mielőtt belemennék mi is ez, előtte tudnunk kell egy-két dolgot: A NES játékok 93%-a a 2A03-as általános hangchipet használja. Ez a chip 5 hangcsatornát biztosít a NES-nek (Square 1, Square 2, Triangle, DPCM, Noise). A Famicom viszont FM szintézist használt, ami a konzolba van beleépítve. Ennek eredményeképp néhány Famicom játéknak jobb volt a hangja, hangminősége és zenei összetétele. A Konami egyike volt azon cégek közül, aki így felfejlesztette néhány játékuk hangját (drasztikusan). Összesen 5 olyen játék van, ami a VRC hangchipeket használja (róluk majd később lesz szó). A VRC7 extra 6 audio mappert ad a Famicom-nak. Most gondoljunk bele: ez összesen 11 hangcsatorna! Ennyi csatornája a Sega Genesisnek van. Hiszen a VRC7 nem más, mint a Yamaha YM2413 variációja. A Lagrange Point zenéje fenomenális, mindenki hallgassa meg. Röviden ez az oka annak, amiért nem jelenhetett meg a játék NES-re. Ahogy néztem egy-két fordítását (rompatch még nem elérhető) a játék története picit hasonló a Resident Evil-re, de nincs eszeveszett vérengzés, nem olyan erőszakos, mint a Sweet Home (a Sweet Home a Capcom játéka volt, ebből lett később inspirálva a Resident Evil). A játékot ha emulátor alatt akarjátok játszani, akkor csak Nestopiat használjátok, a többi emu nem tudja futtatni a VRC7-et. A játékra azt is lehet mondani, hogy Phantasy Star NES-re.

Játékmenet:
Tipikus RPG játék, elég komplikált menüvel. Plusz japán nyelvű a játék, és nagyon nehezen érthető meg, hogy mi micsoda, és hogy mikor is kell azt használni.. [YouTube-on van fent TAS videó, ott van a játékról egy fordítás]. A játékban 10 karakter van: Gin, Dennis, Astro, Chris, Rita, Mill, Kieasu, Lieu, Chick ,Truck, de leginkább Gin-t használjuk egész játék alatt. A játék a 22-ik században játszódik, ahol az emberiség oázist épített az L5-ös Lagrange Ponton.[Egyébként Lagrange Pontok léteznek a valóságban, és tényleg ott lehet élni (tudósok kimutatták)]. De sajnos biohazard tört ki az Isis ponton, célunk kikutatni, hogy mi történt ott. A játékélmény jó, tele van kihívással, sok a random fight, ami RPG-nél megszokott.

Zene:
10/10, erről most többet nem beszélek. Ezt kérem hallgassa meg mindenki!

Nehézség:
Tyű! Ez a játék nem a NOOB-oknak való! Nagyon kegyetlen számomra, de az is lehet, hogy én vagyok nagyon balfék. Habár itt leszögezem: RPG-játékokban nem vagyok járatos. Ez az első, amivel elkezdtem foglalkozni, és ez az a játék, ami megszerettette velem a műfajt.

Grafika:
1991-es játék szép grafikával, főleg Oregi és Bio Kaiser, ők a játék főellenségei.

Kiértékelés:
Ez a játék úgy ahogy van egy mestermunka. A tökéletes Famicom játék. Magas nehézségi fokozata mellett szórakoztató, jó a története. Szégyen, hogy nem fordította le Aeon Genesis, és hogy csak Japánban jelent meg. :-(

Ajánlás:
Hát ha vérbeli gyűjtő vagy, akkor kimész Japánba, megkeresed, megveszed. Vagy használd az  Ebay-t (vigyázz, mert már én is kiszúrtam). De ha nem akarod beszerezni, akkor használd a Nestopia emulátort. Plusz minden RPG-fannak KÖTELEZŐ játék.

Lagrange Point Gameplay
végigjátszás 1.rész
végigjátszás 2.rész
végigjátszás 3.rész
végigjátszás 4.rész
végigjátszás 5.rész
végigjátszás 6.rész

Megjelenés:
USA: soha nem jelent meg
Európa: soha nem jelent meg
Japán: 1991 április 26.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés