Fakemon Amber - hamis GBA kazetták

gba-fakes

Valószínűleg sokan hitetlenkedve fogadjátok majd, hogy a távol keleti hamisítók bizony reaktiválták a Gameboy Advance játékok gyártósorait. Pedig de. A nagy Pokemon Go! láz ugyanis kissé feltornázta a korábban Nintendo kézi konzolokra megjelent Pokemon játékok árait, nem is kicsit. A hamis változatok viszont olcsók. Az ismert külföldi aukciós portálokon igen jutányos áron, szettben megvásárolható öt, GBA-ra megjelent Pokemon játék (Fire Red, Leaf Green, Emerald, Sapphire, Ruby – kb. 5000 Ft postával). A jelenség nem új keletű, a GBA fénykorában (kb. 15 éve) is keményen ment a szerzői jogok ignorálása.

Nos, a fejembe vettem, hogy írok egy kicsit erről a hamisítós témáról – lehetőleg minden érintett platformot megemlítve –, hiszen egyre többen gyűjtenek ilyen videojátékos relikviákat, és egyre több a frissen gyártott „régiség”. Praktikussági okokból – és persze a fentebb említett felhajtás miatt is – elsőként a Gameboy Advance platformot céloztam be. Lássuk mi a helyzet a régi hamisítványokkal!

A dilemma főként a netes vásárlások esetén áll fenn, hiszen nem tudjuk kézbe fogva megvizsgálni a kazettát, és nem tudjuk felnyitni a tokozását, hogy megnézzük a nyomtatott áramköri panelt. Ilyenkor érdemes több célirányos fényképet kérni az eladótól, amikből jó eséllyel megállapítható a kazetta eredetisége. Ha az eladó nem segítőkész, akkor felejtős a téma, szerintem nem érdemes berizikózni egy drágább ritka címet. Ha viszont kézbe foghatjuk a játékot magát, akkor a következőket érdemes megvizsgálni.

Matrica
Először is vizsgáljuk meg alaposan a kazettára ragasztott matricát. A ferde / pontatlan felragasztás, a matrica pontatlan méretezése, a nyomtatás gyatra minősége, a geometriailag torzult grafika mind-mind árulkodó jelek. Az eredeti kazetták matricájának felülete a legtöbb esetben épphogy csillogós (a legjobb kifejezés erre a selyemfényű), a hamis kazetták matricája pedig általában fényes. Az eredeti kazetták matricáján fény felé megdöntött állapotban nézve felfedezhetünk egy két karakteres beütést, ami a hamis kazettákon nagyon ritkán található meg. A kínai kopimesterek sok esetben a hamis kazetták matricáin élik ki kreativitásukat, néha elfogadható, és néha giccses formában. Egyszerű netes kereséssel (pl. Ebay, Amazon, stb.) megnézhetjük az eredeti kazetták matricájának fizimiskáját, ezt a megvásárlandó kazettával összevetve egyből kiderül az igazság.

dsc 8214

Kazetta tokozás
A kazetta tok fröccsöntésének minősége is árulkodó jel. A japánok már évtizedekkel ezelőtt olyan precíziós fröccsöntési technológiával rendelkeztek, amit még ma sem értek el bootleg gyártók. A hamis kazetták anyaga az eredetitől sokszor kissé eltérő színű, a hátsó oldalon az apró betűs rész öntésénél a betűk felülete sem egységes, a kazetta tok két felének egymáshoz illesztése pontatlan, esetleg nem futnak párhuzamosan vagy sorjásak az élek, vetemedett / görbült a két fél. A konzolba való beillesztés irányát jelző háromszög alakú mélyedés (nevezzük nyilacskának) hiányzik, vagy a szokásosnál kisebb vagy nagyobb. A matrica feletti résznél a Gameboy Advance felirat is eltérő. Az eredeti kazettákon a betűk körül szabályosan fut a „vastagítás” (grafikus nyelven „stroke”), míg a hamis kazettáknál ilyen nincs, a felirat egy lekerekített oldalú, párhuzamos aljú-tetejű téglalapba van beleírva. Ha három ágú csavar helyett négy ágú csillag csavar rögzíti a kazetta tok két felét, az kapásból gyanakvásra adhat okot. A „kreatív” színű kazettatokok meg nyilvánvalóan üvöltik a hamisítás tényét.

Az áramköri panel
A legbiztosabbak akkor lehetünk a dolgunkban, ha magát a kazettát felnyithatjuk, vagy kaphatunk fotót a belsejéről. Az eredeti kazettákban rendes tokozott chipek vannak, általában Nintendo feliratokkal, míg a hamis kazettákban sokszor csak egy műgyantával leöntött, lencse formájú tokozatlan chip van. Az érintkező sor a gyári kazettában aranyozott, ezt a dőzsölést a hamisítók nem nagyon engedhetik meg maguknak. És hát azok a bizonyos szitázott feliratok is árulkodnak. Illetve a nem létük árulkodik. Vagyis akkor nem a feliratok árulkodnak, hanem a hűlt helyük… bár azok nem tudnak árulkodni… Na, mindegy, értitek ti ezt. A szitázást egyébként szétszedés nélkül is meg tudjuk vizsgálni, ha az érintkező sor irányából belenézünk a kazettába. Ha látunk egy félig takart fehér Nintendo copyright feliratot, akkor valószínűleg jók vagyunk, de. Újabban találkoztam olyan esetekkel, amikor eredeti kazetták felhasználásával, ROM-cserével gányoltak hamisítványokat. Vagyis maradjunk a bekezdés első mondatánál, ha ritka játékot kínálnak megvételre, bele kell kukkantani, nincs mese.

dsc 8215

Csomagolás
Sokszor előfordul, hogy az eladásra kínált játék gyári csomagolása hiányzik, csak a csupasz kazetta van magában. Személy szerint nagyon kevés olyan hamisítvánnyal találkoztam, aminek volt doboza, belső papírtálcája és leírása. De létezik ilyen is. Az árulkodó jel a nyomtatás minősége: elmosódott, túlszaturált a grafika, általában sötét a tónusa, és nem ritkán passzerhibás maga a nyomat (a 4 alkotó szín nincs pontosan egymásra nyomtatva). A geometriai torzulás sem ritka hiba, illetve a hamis dobozokra jellemző a csillogós fényes fólia bevonat. A leírás olcsó fénymásolat hatását kelti (sokszor az is :-D), ha van valahol benne grafika, akkor annak részletei eltűnnek, összemosódnak. Egyébként ha bármi gyanú merülne fel egy dobozzal kapcsolatosan, ismételten csak a Google kiváló képkeresési szolgáltatását ajánlanám.

Nagyjából ezekre a dolgokra érdemes figyelni Gameboy Advance játék vásárlásakor. Felmerül persze a kérdés, hogy ha biztosan tudjuk, hogy a kinézett termék hamis, akkor megvegyük-e. Előfordulhat például olyan, hogy a hamis játékban nem lehet állást menteni, vagy hogy a játékba ilyen-olyan okok miatt bele van piszkálva (van több olyan hamis kazettám, ahol az angol nyelvű rész egy az egyben le van cserélve oroszra!). Szerintem mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy miért ad ki pénzt, és mennyit. De nem árt képben lenni, és ismerni a kockázatokat. Megjegyzem, a Nintendo DS platform sem úszta meg a dolgot, tele van a net a Pearl, Platinum, Diamond, HeartGold és SoulSilver változatok hamisítványaival. Csak kapjak kézbe belőlük egyet…

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés