3 éves lett a sárgakazi.hu!

sargakazi-3ev
Hogy a legközhelyesebb közhellyel éljek – ismét eltelt egy év, és persze ismét öregebbek lettünk 365 nappal. Papíron mindenképpen. Persze ezt a tényt most is ignoráljuk, és ennek szellemében is viselkedünk. Az igazi retro gémer infantilis és az is marad örökké. Vagy valami ilyesmi.

Az oldal néha frissült. Szánalmas magyarázkodás helyett inkább bevallom, a lustaság a legfőbb gátló tényező. Pedig – ha csak a magam nevében nyilatkozom – toltam retró játékokat rendesen, nem is egyet. Csak hát le is kéne írni az élményeket, véleményeket… Sebaj, egyik újévi fogadalmam a gyakoribb frissülés lesz (a cigit már vagy 14 éve letettem, piálni meg sohasem szoktam, tehát ezek kiestek), ebben benne foglaltatik a jelenlegi írógárda noszogatása és új polihisztorok felkutatása egyaránt! Új fícsöröket is implementálni fogunk az oldalba, ötletek természetesen már most vannak. Lesz meglepetés! Lesz jó!

Túl vagyunk jó néhány rendezvényen is: volt PlayIT (3x is!), a szokásos szegedi retro buli (by Mári Zsolt), a kispesti KMO-ban is tiszteletünket tettük, céges családi rendezvény (fő) attrakciójaként is szerepeltünk, és az őszi időpontra átkerült csokis kiállítást is valahogy túléltük! Ez utóbbiról érdemes megemlíteni, hogy saját standdal képviseltette magát a Gamestar 
(köszi a supportot skacok, számítok rátok jövőre is!) és az Insert Coin Egyesület (erről egy bekezdéssel lejjebb), illetve a Szegedi Informatikatörténeti Gyűjtemény egyik – főleg inkább a fiatalabbak körében kedvelt – látványossága, egy hatalmas, érintőképernyős asztal is bemutatásra került (köszönet érte Bohus Misibá’ tanár úrnak és persze Mári Zsoltinak), amin ősrégi számítógépek fotóit lehetett egy puzzle programban összerakni. A jövő évi előzetes tervek már most túlmutatnak ezen a rendezvény mennyiségen, részleteket még nem tudok (vagy nem akarok) elárulni. Mindenről időben szólni fogunk. Komolyan! (Na jó, a 7. Retro kiállítás 2015 március 28-29-n lesz.)

A videojátékos kultúra – ebbe beletartozik a retro, sőt! – szélesebb tömegekkel való megismertetését, elfogadtatását tűzte ki célul az Insert Coin Egyesület, melynek alapgondolatát Kaptás András (Lokko) álmodta meg. Mivel a kezdőlökést tőlem kapta a retro kiállítások során, így ebben a témában erőteljesen okolható vagyok, de ezt büszkén vállalom. És mivel igen sok pontban egyeznek a célkitűzéseink, így több alkalommal kooperáltunk már rendezvényeken. Remélem ez jövőre is így marad, és sikerül még több tagot, támogatót szereznünk az ügynek.

A 2014-es évre visszatekintve pár videojátékos témába vágó dolgot azért illik megemlíteni. Az egyik, hogy végül NEM találták meg az Új-Mexikóban állítólag elásott Atari 2600-as ET kazettákat (ezen vitatkozhatunk, de NAGYON keveset találtak), az erről készített filmet ettől függetlenül epedezve várjuk! Sir Clive Sinclair nevével fémjelezve és a Kickstarter lehetőségeit kihasználva feltámad a ZX Spectrum, legalábbis egy modern formába öltöztetett változata. Ja és persze az idén lett 30 éves a Macintosh (január), a Commodore +4 (június) és az Enterprise (64k – december).

A végére egy szomorú hír. Decemberben elhunyt a videojátékok atyjának tekintett Ralph Baer. A „barna doboz” és az első házi konzolgép – a Magnavox Odyssey – megalkotója 92 évet élt. Nyugodj békében Raph bá!

ralph baer brown box prototype

Nincs más hátra, minthogy mindenkinek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Bőségben (videojátékokban) Gazdag Boldog Új Évet kívánjunk!

HEADER 

 
0 #2 sumblinker 2014-12-25 20:32
BSZ! sum-blink
Quote
 
 
+1 #1 mrnorbert1994 2014-12-24 18:38
Idén eléggé ellazultam cikkírások terén mint ezt látni. :P Igyekszem még a szünidő alatt valamit kibelezni, de jövőre se tudok ígérni semmi biztosat, max azt, hogy a videók, soundtrack-ek folyamatosan mennek a csatornára. Kellemes Karácsonyt, és Boldog Új Évet Sakman!
Quote
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés