E.T. a föld alól

et-a-fold-alol
Márciusban vált biztossá, hogy több cég közreműködésével (Microsoft, Fuel Entertainment, Xbox Entertainment Studios, LightBox Entertainment) utána járnak a videojáték történelem talán legnagyobb városi legendájának, mely szerint még a nyolcvanas évek elején valahol az Egyesült Államokban, Új-Mexikóban sok ezer E.T. Extra-Terrestrial Atari 2600-as kazettát ástak el egy szemétlerakóban.

A játék alapjául szolgáló film komoly sikereket ért el a mozikban, de a belőle készült Atari 2600-as játékot máig a legalja címek között tartja számon a gamer közösség. Pedig egy filmes adaptáció, amikből manapság sikerjátékokat gyártanak (vagy fordítva, sikerjátékból filmet), sok millió dolláros költségvetéssel, és ehhez mérhető bevétellel. De az E.T esetén ez kicsit másképp történt. Az amatőr kifejezés SEM fedi teljesen a valóságot, és még a gép kezdetleges tudására sem volt fogható a bukás oka. Akit érdekel a téma, az guglizza meg magának a sztorit. Annyit azért érdemes elmondani a játék keletkezéséről, hogy egyetlen ember készítette az egész programot (kód, grafika, hang), és igencsak szűkös határidő alatt kellett végeznie vele. A végeredményt meg már ismerjük.

atari-asatas1

A legenda szerint az Atari annyira beszégyellte magát a sok-sok eladatlan játék miatt, hogy arra az elszánt cselekedetre vetemedtek, hogy az eladatlan játékokat egyszerűen kihajítják a szemétbe (ez ma már nem nagyon lenne lehetséges talán még az USA-ban sem egy komoly bírság megúszása nélkül, bár nem ismerem az ottani környezetvédelmi törvényeket). Milliónyi játékról van szó. Sokáig nem hitte senki, hogy ez valóban megtörtént, és városi legendaként szállt szájról-szájra a történet. Egészen mostanáig, azaz április 26.-ig. Most ugyanis nekiestek a szemétrétegek felásásának, és valóban TALÁLTAK Atari 2600 cartokat! Az egész net tele van a szemétdombot túró munkásokról, illetve a projektet felkaroló cégek munkatársaival készült fotókkal, és ezeken igencsak megviselt állapotú játékok szerepelnek. Egyelőre még nincs igazán durva mennyiségről fotó, csak néhány tucat szétrothadt dobozt és a belőlük meglepően szép állapotban előkerült cartokat tudták lencsevére kapni, de a remény hal meg utoljára.

atari-asatas2

A fő attrakció viszont az, hogy a Fuel Entertainment forgatócsoportja a helyszínen van, és az egész „ásatást” megörökítik, ami végül bekerül majd egy dokumentumfilmbe. Ahogy az amerikai filmeseket ismerem, legalább annyira izgalmas tálalású lesz, mintha egy máig még ismeretlen dinoszaurusz csontvázának kiásásáról szólna. Ha sikerrel járnak, ha nem. Erre a szeméttúrós mókára egyébként 6 hónapjuk van, ugyanis ennyi időt kaptak a helyi hatóságoktól a szeméthalom felforgatására. Stay tuned!

atari-asatas3

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés